Notice: Trying to get property of non-object in /web/htdocs3/totyanet/home/www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25
Kezdőlap / Blog / Mutyik rant

Mutyik rant

Hétvége lévén, lementem a mutyikba (leánykori nevén: nemzeti dohánybolt), hogy megejtsem “a” bevásárlást. Nem azért lettem pipa, mert nem kaptam mentolos cigihüvelyt, hanem azért, mert már nem is fogok… Csak szólok: indulatos leszek.

“- Jó napot, mit adhatok?
– Kézcsók!… Kérnék két csomag 40 grammos dohányt, két doboz szivarkát, és egy zöld Mascotte hüvelyt.
– Dohány, szivarka, tessék… Mentolos hüvely már csak pattintós van, ez pár doboz, de csak ma. Még.
– Elnézést, nem értem…
– Holnaptól nem árusíthatunk ízesített hüvelyeket és dohányokat.
– És akkor a szivarka?… Cigik?
– A mentols cigi és szivarka az maradhaat. Egyenlőre.
– A mentol az nem ez egy íz?
– De.
– Nem 2020 volt a dátum?
– De igen… A héten kaptuk az emailt, hogy mentolos hüvelyt csak szombat éjfélig árusíthatunk.
– Értem, hogy nem értem, persze.
– Pattintós hüvelyt akkor adhatom?
– Mennyiért is?
– 525 forintért.
– 100 darabos?
– Igen.
– Van más választásom?
– Éjfélig még igen.”

 

Tudod mit, viktor?…
Tiltsd be a vágott dohánytermékekeket, a cigarettákat, a szivarokat, szivarkákat. Tilts be minden dohányterméket, amire olyan sarcot vetsz ki jövédéki adó formájában, hogy az valami irdatlan! Tiltsd be mindet, a picsába! Mindenkinek jobb lesz. Neked azért, mert hősiesen véded a nemdohányzókat, sőt, egészségesebbé teszed a nemzetet, és ezzel is pedálozhatsz (inkább csak ország, mint sem) világ előtt. Nekem meg miért is? Na azt nem tudom, de ha te úgy gondolod, hogy jobb lesz, akkor az nyílván úgy is lesz.
Vagy mégse.
Mert inkább kocsiba szállok, és kirándulok egyet. Szlovákiába, Romániába, bárhova. Ahol nem a te mutyikodban fogom megvenni a dohánytermékeket. Vagy az elektromos cigarettát. És nem arany áron. Lehet, hogy benzin költségben ott leszek, mint most. De nem számít. Mert az adóforintjaimmal nem támogatom majd tovább a pszichiátriai kezeléseidet, a diktatúrád építését. Majd rájössz, hogy az adóforintok két kézzel szórásához bizony adóforintok is kellenek. És a legtöbb adó az alkohol és szerencsejáték mellett a dohánytermékekből folyik be… És ha én, a Föld leglustább embere hajlandó vagyok kiautózni külföldre, hidd el, mások is… Azt, hogy a nehezen megkeresett pénzemet hol költöm el a káros szenvedélyemre, épp úgy leszarom, mint azt, hogy a feketepiac milyen ütemben fog felvirágozni.
Csak egy kérdés: ha hirtelen megcsappan az adóbevételeid egy jelentős része, miből fogod védeni a nemdohányzók egészségét, például?

 

(Tudom, hogy az elektromos cigi is egy opció. Azt is, hogy van nikotinos lötyi is. Vagy hogy akár a leszokás is egy lehetőség. Azt is jól tudom, hogy ez csak egy (cyber) szélbe kiáltott rant. De muszáj volt kidühöngenem magam. Pont.)

 

ÁPDÉT!
Közben előkerült a megfelelő kormánylendelet is (mely megtekinthető, letölthető ezen a linken). Ebben olvasható többek között az alábbi kitétel is:

A „hagyományos” mentolos termékek 2020. május 20-ig megmaradhatnak (…)
Ez, ellent mond a ma történtekkel.

Ez is érdekelhet

Mindenmentes #2

Tavasszal volt egy bejegyzésem, ami egy kísérletről szólt, hogy hogyan (nem) lettem szuper egészséges (táplálkozású). …

Vélemény, hozzászólás?