Notice: Trying to get property of non-object in /web/htdocs3/totyanet/home/www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25
Kezdőlap / Blog / Kurázsi, avagy búcsú a kollegáktól

Kurázsi, avagy búcsú a kollegáktól

Mi történik akkor, ha belefáradsz az örökös túlórázásba, túlhajtásba, stresszbe, és nemet mondasz? Úgy értem, azon túl, hogy kirúgnak…

Képzeld el, hogy a munkaidőd 15:30-tól 23:30-ig szól. Képzeld el azt is, hogy külsős munkavállaló vagy. Képzeld el még azt is, hogy az utolsó BKV-busz 22:44-kor indul (éjszakai járat meg “kicsit arrébb”), így -elvileg- rá vagy kényszerülve arra a “taxira”, amit a munkáltatód hív, szigorúan csak azután, hogy a munka be lett fejezve. Ehhez még képzeld el azt is, hogy az esetek 90%-ban nem napi nyolc óra a munkaidőd, hanem 10-14 óra. Képzeld el, erről nincs semmilyen szerződés, mint ahogy a túlóra elrendeléséről se. Végezetül pedig képzeld el mind ezt folyamatosan, hónapokon keresztül.

Aztán egy csütörtöki napon közlöd a feletteseddel, hogy te pénteken fél éjfélkor hazamész. Ha kész a meló, ha nem. És pénteken haza is mész.
Majd egy héttel később, egy hétfői napon, szintén közlöd, hogy pénteken haza fogsz menni. Ha kész a meló, ha nem. És pénteken haza is mész.

Aztán a következő hét hétfőjén meg is köszönik a munkád.

Na jó. Nyílván nem azért rúgtak ki, mert hazamentem a rendes munkaidőm végén (munkát nem befejezve). Más kérdés, hogy még másik 14 kollega is így tett. A 21 fős műszakból…

Isten látja lelkem, senki nem szólt nekik, senki nem hívta őket.

Lehet, hogy ők is belefáradtak az örökös hajtásba, a folyamatos túlórázásba, a kialvatlanságba, a családjuk mellőzésébe? Lehet, hogy csak jelezni kívántak dolgokat a vezetőség felé, ha már meg nem hallgatják őket? Vagy egyszerűen “csak” volt bennük annyi kurázsi, annyi összefogás, hogy mertek szembemenni, és megpróbáltak élni a lehetőségeikkel, és tenni a változásért?

Tudnotok kell, bár nem tudtam elköszönni tőletek, de sokat nőttetek a szememben. Bízom benne, hogy pozitív változások sorát indítjátok el, noha abban is biztos vagyok sajnos, hogy nem ússzátok meg retorziók nélkül “azt” a pénteket – Ti sem. De mint tudjuk, a történelem ismétli önmagát, csak a szereplők változnak. Láttunk itt már vezetőséget jönni és menni, és Ti még fogtok is látni. Addig is kitartást nektek!

Ez is érdekelhet

Mindenmentes #2

Tavasszal volt egy bejegyzésem, ami egy kísérletről szólt, hogy hogyan (nem) lettem szuper egészséges (táplálkozású). …

Vélemény, hozzászólás?