Kezdőlap / Blog / BODY kiállítás: Vol. 2

BODY kiállítás: Vol. 2

Mint azt korábban írtam, terveztük ellátogatni a BODY kiállításra. Nos… Ez múlt hét vasárnap sikerült is…

Kicsit vegyes érzelmekkel indultam neki párommal a kiállításra, a korábbi kellemetlenségek okán.
Miután odaértünk, persze kicsit morc lettem, hogy miért van három kassza, ha úgy is csak egy üzemel. Noha azért elég hosszú sor szeretett volna jegyet váltani. Sorra kerülés után, gyorsan meg is szabadultam kétszer négyezer-négyszáz forinttól. (Vajh’ miért éreztem kicsit úgy, mintha a fogamat húznák?)

Befelé menet szépen el lettünk igazítva, hogy mit nem szabad: táskát, motyót, fegyvert, palackot, babakocsit, kabátot bevinni, meg persze szigorúan tilos álló- és mozgó képet rögzíteni. Levegőt venni is csak szép diszkréten…

Kabátainkat, táskáinkat pedig leadhatjuk a ruhatárban. Kétszáz forint per fő áron. A négyezer-négyszáz forintos jegyár mellett… Anyád!
(Szerintem ők is érezték a dolog fajsúlyát, mert véletlenül “épp elfért” kettőnk táskája egy helyen, azaz egy áráért.)

A kiállítást, úgy nagyjából két óra alatt néztük végig. Különböző helyiségekben, úgymond anatómiai szempontok szerint (emésztés, idegek, vázrendszer, légzés, sötöbö) voltak kiállítva a… (Igen, itt most keresem a megfelelő szavakat.) Az emberi alkatrészek. Mert hát bizony ezek nem gumiból, vagy viaszból készült másolatok voltak.

Minden helyiségben volt egy nagy LCD TV, amin kábé reklám hosszúságú, szpot-szerűségben mutatták be az odavágó infókat. Mindenzt igen jó grafikával, és igazán értelmezhetően. (Értsd: még az olyan anatómiai ismeretekkel alul műveltek is, mint amilyen én vagyok, simán megértik a lényeget.)

A kiállítás utolsó szakaszában volt egy helyiség, ami az embrionális fejlődés szakaszait mutatta be. És igen, ott sem makettek voltak kiállítva… A belépés előtt, egy szép nagy tábla fel is hívja rá mindenkinek a figyelmét, hogy “gondolkozzon el azon, hogy eléggé fel van-e készülve a látványra, ami bent vár rá“, mert (különböző) magzati korban elhalt embriók lesznek láthatók…
Még tűrésküszübün belül volt számomra a dolog, bár a nyitott gerinccel-, és/vagy a nyúlszájú betegséggel fejlődött, majd elhalt magzat, azért az már kicsit necces volt.

Gyakorlatilag ennyivel le is tudhatnám a Body kiállítás leírását. De hogy ne legyen ennyire steril, összegyűjtöttem egy pró és kontra listát. Kezdem a rövidebbel.

Ami tetszett
– számtalan szerv, és betegségeik voltak jól megtekinthetők,
– érdekes látvány az emberi (egész)test orvosi “felszeletelése” (metszetek),
– az embrionális fejlődést “így” látni tényleg egyszerre felkavaró és megható,
– sok hasznos, érdekes infó (TV, kísérő táblák)

Ami nem tetszett
– klimatizálás nem nagyon volt, effektíve megfőttünk bent,
– túl sok embert engednek be egyszerre, szó szerint tömeg volt,
– a kiállított testek, testrészek erősen “elhasználódtak“, ez jelentősen csökkenti az “igazi test látványának” lényegét,
– többségében (99%) csak férfi testek voltak kiállítva,
– a kiállított testek mindegyike ázsiai származású volt (jogi okok miatt),
– 4400 ft-os jegyár.

Egy szó, mint száz: nem lenne ez rossz, csak nem ennyiért.

Ez is érdekelhet

Szégyen

Ma elvoltam párommal vásárolni, és sikerült -megint- szembesülni a magyar valósággal. Azzal a valósággal, ami …

Vélemény, hozzászólás?