Kezdőlap / Komment / Magyar málenkij robot

Magyar málenkij robot

Ha elfogadják Tömjén Semjén Zsolt javaslatát, akkor 2018. október 15-én léphet hatályba a Magyar málenkij robot törvény, mely megtiltaná a hajléktalanoskodást, és közmunkára kötelezné a hajléktalanokat…

“Eszerint a jövőben közérdekű munka lenne kiszabható azokra a hajléktalanokra, akik életvitelszerűen közterületen tartózkodnak és a felszólítás ellenére az életvitelszerű tartózkodásának helyszínét nem hagyják el.
(…)
A törvényjavaslat értelmében ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, elzárás szabható ki, ugyanakkor a szabálysértés miatt pénzbírság nem szabható ki, elkövetésén tetten ért személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.”

(via 24.hu)
 
Tudom, hogy kétféle hajléktalan van:
– az, akinek esze ágában sincs megpróbálni változtatni saját szörnyűséges helyzetén,
– és az, aki pedig szeretne, csak nem tud.

Most, csak ez utóbbiakról beszélek.

Az ember -nagy valószínűséggel- nem azért lesz hajléktalan, mert az olyan jó móka, vagy mert unatkozik, vagy esetleg tombol benne a kalandvágy. Általában valamilyen törés következményeként kerül utcára a szerencsétlen: elveszíti állását, családját, nem tudja fizetni a lakáshitelét, stb. Ha nincs hova mennie, kívűl tágasabb.

És bár hajléktalanként romantikusan hangozhat, hogy ma a Parlament előtt “lakom”, holnap meg esetleg a Margit-szigeten, de ezt sajnos nem lehet beírni a Lakcímigazolványba. Sem állandó címként, sem pedig tartózkodási címként. És enélkül pedig viszonylag nehéz munkát találni. Vagy körzetiorvost. Vagy bankszámlát nyitni.

Aztán, ha valamilyen csoda folytán mégis akad valami fekete meló, és -nem hal éhen az első fizuig (ha egyáltalán megkapja)- akkor mehet akár egy hajléktalan szállóra átmenetileg. Igaz, hogy nagy eséllyel megverik, kirabolják, tetves és/vagy rühes lesz, de legalább lesz tető a feje felett.

Aztán a gépezet szépen beindul, és innentől már igazán csak egy -vagy kettő- lépés, és a hajléktalan máris nem hajléktalan, újra jók a kilátásai egy szebb és jobb életre. Olyanra, mint amit elvesztett nem is olyan rég…

Álmodozni persze lehet, igaz, néha az élet megrontója. Szokták volt mondani.

Ha hajléktalan lennék, miért is mennék el közmunkára, ha tudom: pénzbírsággal nem súlythatnak, viszont bezárhatnak? Egy olyan helyre, ahol van tető a fejem felett, nézhetek tévét, remek orvosi ellátásban részesülök, nem is beszélve a válogatott kosztról, vagy épp a különböző oktatási lehetőségekről. Mindezt teljesen ingyen.

Na jó, nem telejesen ingyen. A Te adóforintjaidért. De az ugye nekem nem kerülne pénzbe. Ez meg már egy másik kérdés…

Kellően elvetemültnek, és/vagy idiótának kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük, ha törvényben tiltunk valamit -ez esetben a hajléktalanságot-, akkor az hirtelenjében meg is szűnik létezni. Szintén kellően elvetemültnek, és/vagy idiótának kell lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, ha lehetőségünk lenne rá, de mégse tudunk megoldani egy problémát, akkor majd ha hozunk egy -tiltó- törvényt, akkor az majd megoldja. Helyettünk.
 

Ez is érdekelhet

Dú jú szpík idegenül?

A kormány egyik (újabb) elmebaja, miszerint csak hazai készítésű filmek, sorozatok mehetnének a tévében magyarul …

Vélemény, hozzászólás?