Kezdőlap / Tech / Linux és a hétköznapok

Linux és a hétköznapok

Úgy egy hónapja elkapott a harci kedv, hogy kipróbáljak más disztrót, kimozduljak Linux Mint-es komfortzónámból. Mondjuk úgy, a tesztidőszak végetért, jöjjön néhány tapasztalat…

Mindenek előtt a “tesztkörnyezet”: egy Lenovo T400-as noti, ami nem mai darab, tudom.
Ennek specifikáció kicsit bővebben:

Lenovo T400
 
Két sata-s merevlemezt használok, egy 250-est, amin állandóan Windows 10 van, és egy 160-ast, amin valamilyen -általában Mint- linux fut. Ezeket szoktam felváltva használni, szerencsére könnyen cserélhető a vinyó a notiban.
Na de akkor jöjjön a lényeg!…

Szóval a nagy kíváncsiságom odáig hajtott, hogy két disztrót is találtam, amire éreztem némi késztetést. Az egyik az MX Linux volt, másik pedig a Manjaro.

MX Linux
Pendrive-ra írás és bootolás után, kicsit körbe néztem, majd jöhet a telepítés. Gondoltam én, naívan… Nem telepítettem, mert egészen egyszerűen nem tudtam. o_O
Sehol nem találtam erre vonatkozó ikon, linket, parancsot, stb… Nem teljesen világos, hogy miért, de elfogadtam. Így hát tovább is álltam, a lusta emberek egyszerű kényelmével…

Manjaro
Második nekifutásra a Manjaroval próbálkoztam. Kimondottan tetszett a telepítője: szép volt, gyors volt, begyere. Aztán az első bootolás is megtörtént. Asztal volt, viszont más nem. Se tálca, se menü, se ikonok, se semmi… o_O
Néhányszor újraindítottam a rendszert, mind hiába. Csak a csupasz asztal háttérkép, mindenféle továbblépési lehetőségek nélkül. Mobilon elkezdtem utána olvasni, de 15-20 perc után már olyan mélyen voltam a témában, mint maci abban a bizonyos málnásban. Ekkor döntöttem úgy, hogy Manajarot sem fogom kipróbálni.
Úgy tűnik, a digitális égiek Linux Mintet szántak nekem…

Linux Mint
Mondjuk úgy, hogy Mintet már egész jól használok: kezdve a telepítéstől, a testreszabáson át, egészen a megfelelő programok (alternatívák) felkutatásán és telepísén beszárólag, beleértve az esetleges terminál használatot is – minimális szinten, persze.
Most a hétköznapi használat részleteibe nem szeretnék belemenni, viszont a közhelyekbe igen… Igaz az a közhely, hogy pl. a Mint az egyik legjobb disztró azoknak, akik szeretnének áttérni Windowsról linuxra. Az is igaz, hogy sok Windows-os programnak van linuxos megfelelője, de nem mindennek, sőt! Számos alternatív programnak a minősége (tudása) egészen egyszerűen katasztrófális.
De mondok mást… Windows alatt pl. én használok egy Activity Indicator nevező appot, ami egy kis (szögletes) ikont tesz a tálcára, ami ha a merevlemez “dolgozik”, pirosra vált, mint egy led. Persze, hogy kerestem hasonlót Mintre, és persze, hogy nem találtam semmi használhatót. Szóval ez az egész egyszerűen nonszensz számomra! Az, mert nem (lenne) egy nagy kunszt megírni egy ilyen primitív programot. És mégsincs, pedig igény lenne rá. Akkor miért nincs? És hasonló alkalmazásokkal ugyan ez a helyzet, miért?
Flatpak és Snap. Oké, értem én, hogy új meg jó, csak azt nem, hogy miért is? Úgy értem, kábé ugyan azt “tudja” mind a kettő, mint a Szoftverkezelő, akkor viszont miért is kell erőltetni? Sőt, Synaptic mellett miért is kell bármit is erőltetni?
Wine. Egyszer volt egy nagyon jól kezelhető, de leginkább telepíthető Wine, ami mára eegyszerűen megszűnt létezni. Mármint az egyszerű telepíthetőség. Miért kell elbaszni azt, ami már egyszer bevált és bizonyított? Miért kell fél hónapot utánolvasással és terminálban való zsonglőrködéssel tölteni azért, hogy újra legyen Wine? Kérdezem ezt annak fényében, hogy egyszer már (annó) sokkal egyszerűbb volt mind ez.
Mondják azt is, hogy a legtöbb linux disztró, egy átlagos gépen simán elfut. Kérdés az, hogy mit nevezünk átlagos gépnek? Mert a jelek szerint, az én gépem nem az. Csak egy példa. Számos weboldalnál, mikor olvasom és görgetek lefelé, egyszerűen fekete négyzetek jelennek meg random. WTF! o_O
Még valami!… “Top 100 Must Have Apps” és egyéb hangzatos címek, amik arról szólnak, hogy milyen alkalamazásokra van/lesz szükséged egy új disztró telepítése után. Oké. De miért mindig ugyan azok szerepelnek a listán, már a paleolit korszak óta? Nincsenek, nem készülnek újak? Csak a Gimp, a Libre Office, és társai? Mindig? Ne már!

Mind ezek ellenére, szeretem a Mintet, és tök jól megvagyunk. Három hét után, viszont megint megszólalt a kis ördög bennem, és elkezdtem kutakodni egy másik disztró után. Így akadtam tegnap este a Deepin-re. Le is töltöttem, pendrivera vele, hadd szóljon!

Deepin
Érdekes, hogy két féle lemezkép érhető el: egy, ami csak live rendszerként próbálható ki, de nem telepíthető, és egy másik, ami ki nem próbálható ugyan, viszont telepíthető…
Én telepítettem, ellenben ezt se tudtam használni. Mert persze csak háttérkép (asztal) volt itt is, se menü, se semmi. Hümmm, déjà vu…
Most viszont nem voltam hajlandó olyan könnyen feladni, így megpróbáltam utána járni a dolgoknak. Maradjunk annyiban, hogy érdekes mutatvány éjszaka mobilon bogarászni, hogy mi is lehet a gond (valahol a grafikus megjelenítő környékén kéne matatni), miközben a félig használhatatlan oprendszert próbálod közben életre kelteni.
Hajnali fél négyig bírtam, akkor kidőltem. Majd ma délelőtt, mikor bebootolt a rendszer, szimplán csak bejelentkeztem, és már háttérkép se volt:

Ennyi
 
Nnna ezen a ponton döntöttem úgy, hogy vissza teszem a Windows-os vinyót, és blogolok egy kicsit.
Most itt tartunk…

Ez is érdekelhet

Plus minusz

Közel kilenc év. 120 ismerős, barát. 3 csoport, 260 tag, 615 követő. Nagyjából 4000 “pluszegy“, …

Vélemény, hozzászólás?