Amikor valamilyen linux disztrót használok, az általában mindig Linux Mint. Nagy ritkán próbálok csak ki mást, nem is szokott fent maradni a gépemen egy hétnél tovább. Most viszont huzamosabb ideig “használtam” a Deepint, ami a komfortzónámtól igen csak messze volt…

(A képernyőképek időrendje senkit ne zavarjon meg: volt egy rendszerfrissítés, és menet közben készültek.)

Mit érdemes előljáróban tudni eme disztróról?
Egy 64 bites, debianra visszavezethető oprendszerről beszélünk, ami saját asztali környezettel rendelkezik, a DDE-vel (Deepin Desktop Environment). Kínából származik, fejlesztője a Wuhan Deepin Technology Co., Ltd.

Kína… Nos igen, ez adhat némi aggodalomra okot. A kommunizmus és a kémkedés sosem volt az imádat tárgya, most sem az.
Anno valaki felfedezte, hogy itten bizony adatok szivárognak ki, egészen konkrétan egy bizonyos cnzz.com oldalhoz. Kerekedett is a balhé, míg végül kiadtak egy hivatalos állásfoglalást, plusz egy kis javítást. (A tömör lényeg: a cnzz.com amolyan Google Analytics-szerű internetstatisztikai szolgáltató, ami az oprendszer appstorjának a backendje, névtelen böngészési adatokat gyűjt, személyes infókat nem. Állítólag.)

Na de vissza a használathoz!… Szép, grafikus felületű telepítőt kapunk, mely beszéli nyelvünket is. Maga a telepítés végletekig egyszerű, tényleg csak kattingatni kell, semmi hókusz-pókusz. Persze van lehetőség hozzáértőbb konfigurálásra is, aki szeretné.
Nem kell negyed óra, és fel is áll az új rendszer. Jöhetnek az ilyenkor kötelezőnek mondható frissítések, finomhangolások. Ez viszont kicsit időigényesebb folyamat. Viszont ha ezzel is megvagyunk, akkor lehet gyönyörködni. Merthogy ez egy szép OS. De tényleg!

 

Letisztult felület, semmi csicsa, átláthatóság.
És jöhet a következő meglepetés: beállítások (fogaskerék ikon a tálcán):

 

Oké, nyílvánvalóan nem saját ötlet, de azt szokták mondani, hogy nem szégyen lopni mástól, ha azt jól tudják újrahasznosítani… Nos, szerintem ez sikerült nekik.
Szóval, van egy szép és gyors rendszer. Nem frissítettem huzamosabb ideig, ennek meg is lett az eredménye.

 

Az első furcsaságot itt tapasztaltam: kicsit erős túlzásnak tartom, hogy 519 megányi frissítést közel 20 percig szedjen. Az nem elfogadható érvelés, hogy kínai szerver, stb. Viszont a frissítések telepítése és hangolása már csak 4-5 perc volt, ami -figyelembe véve, hogy új rendszerkiadást is tartalmazott- egészen szép szintidőnek nevezhető.
Egy újraindítást követően, kultúrált emlékeztető, hogy a frissítés sikerült.

 

A biztosnság kedvéért azért egy gyors ellenőrzés, hogy a legfrissebb kiadás került-e fel. Igen, a 15.11-es.

 

A Deepin nem csak azért érdekes, mert izgalmat visz életünkbe azáltal, hogy van-e okunk aggódni az adataink biztonságáért, hanem mert a készítők vették a fáradságot, és számos (szám szerint 27) alkalmazást lecseréltek a saját fejlesztésükre. Ilyen pl. a Deepin Graphics Driver Manager:

…vagy a Deepin Filemanager.

Mind teszi a dolgát, bár elég sivár. Ahhoz képest meg pláne, hogy maga az asztal, és úgy általában a DDE viszont kimondottan szépre sikeredett. És sajnos azt kell mondanom, hogy van ennél csúnyább, uram bocsá, használhatatlanabb alkalmazásuk is. A szintén saját, Deepin Calendar:

 

Ez viszont már kimondottan ronda, és még használhatatlan is…
Mint minden valamire való disztróban, itt is van szoftverközpont (Deepin Store), persze ez is saját.

 

Amivel nincs is gond. Már… Korábban ugyanis át kellett állítani a kínálatot a nemzetközire, mert erősen túlsúlyban voltak a kínai cuccok a felhozatalban. Az utóbbi frissítés szerencsére ezt (is) kiküszöbölte. Noha azért még érződik a kínai származás bizonyos kategóriáknál:

 

De szerencsére jó az egyensúly. Játékoknál (is) alapvetően az unalomig ismert a felhozatal, beleértve pl. a Steamet is.

 

Számomra külön öröm volt, hogy nem az unalomig ismert office-ok egyikét (Libre, Open) tették alapértelmezetten bele a rendszerbe, hanem az okostelefonkról jól ismert WPS-t. Oké, talán nem annyira kiforrot, és használatos PC-ken, de tetszik a merészség, az új irány keresése. Üröm az örömben (és ez nem feltétlen a Deepin hibája, ugyebár), hogy sajnos csak angol. A felülete, a helyesírás ellenőrzése, a minden…

[intense_gallery lazy_load=”1″ layout=”square” id=”1024″ include=”1044,1045,1046″]

 

A WPS kapcsán, muszáj megemlíteni még valamit. Korábban volt egy olyan sajnálatos (szarvas)hiba a rendszerben, hogy az irodai csomag kiírthatatlan volt. Meg úgy általában, -állítólag- erős problémák voltak bizonyos programok telepítésével, és/vagy eltávolításával. De a mostani frissítés része egy bizonyos Deepin Repair, ami -többek közt- ezt a problémát hivatott orvosolni.

[intense_gallery lazy_load=”1″ layout=”square” id=”1024″ include=”1049,1050,1051,1052″]

 

Na most, hogy ez mennyire működik, azt nem tudom. Őszintén bevallom, nem használtam. De azért valahol pozitív, hogy próbálnak odafigyelni és reagálni a felhasználók visszajelzéseire.

Még egy érdekességet meg kell említenem…
A gépemben (asztali PC) van egy 250-es HDD, amit mindenféle háttértárnak használok: letöltések, doksik, minden napos kacatok. Ezt a vinyót használom Windows alól is, meg más, mondjuk linux rendszerek alól is. Kivéve Deepinnél. Mert itt, valamilyen okból kifolyólag ez nem sikerült. Elérem, olvasni is tudom, de írni nem… Előszőr a W10-re gyanakodtam, de bizonyos beállítások eszközlése után sem tudtam írni. Ez igazából csak azért bosszantó, mert más disztróknál ilyen nem fordult elő. (Oké, azt is elismerem, hogy nem szálltam alá Deepin bugyrainak mélyére, hogy esetleg ott leljem meg a megoldást, de hát akkor is.)

 

Pedig olyan szép lenne. Még a kijelentkezési képernyő is:

 

Ez van…
Nincs más hátra, jöjjön a zösszegzés…

Pró:
[intense_icon source=”captain-icon” type=”055″] Gyors rendszer
[intense_icon source=”captain-icon” type=”055″] Többnyire szép GUI
[intense_icon source=”captain-icon” type=”055″] Szokásos szoftver kínálat

Kontra:
[intense_icon source=”captain-icon” type=”057″] Adatok biztonsága
[intense_icon source=”captain-icon” type=”057″] Helyenként ronda GUI
[intense_icon source=”captain-icon” type=”057″] Érezhető kínai attitűd

ÉRTÉKELÉS
  • Felület
  • Sebesség
  • Kezelhetőség
  • Stabilitás
  • Megbízhatóság
3.5

Verdikt

Összességében egy szép és gyors OS-ről beszélhetünk, ami hozza az alap szinten tőle elvárhatókat. Ezért otthonra, kíváncsiságból kipróbálni nyugodtan ajánlható. Viszont céges környezetben már nem biztos, hogy vállalható, a stabilitás és a vélt, vagy valós adatbiztonságot nem megfelelően kezelő háttérfolyamatok okán.