Kedvenc médialejátszóm a VLC. Számtalan jó tulajdonsága ellenére azért vannak sajátosságai is. Ilyen pl., hogy Linux (Mint) alatt a felület nyelvét körülményesnek tűnhet megváltoztatni…

Alapértelmezetten (azaz Windowsban) egszerű dolga van az embernek. Az ‘Eszközök’ menüben, a ‘Beállítások’ pontra kattintva, az első, ‘Kezelőfelület” fülön, rögtön a legelső pontban be lehet állítani a menü nyelvét:

 

Windows alatt ez természetes, de olykor (számomra mondjuk érthetetlen módon) linux alatt valamiért angolul akar kommunikálni a program.

(Félreértés ne essék, nem okoz gondot, de ha a rendszer alapértelmezett nyelve magyarra van állítva -eleve-, akkor kicsit frusztráló, hogy miért nem képest azt értelmezni a program, és miért ragaszkodik az angolhoz.)

Szóval át kell állítani magyarra. Fenti módot végigzongorázva szembesül az egyszeri júzer a ténnyel, hogy “háhááá, de hiszen itt nincs ilyen állítási lehetőség!

 

Szóval egyszeri júzer neki ugrik guglizni, és elkeseredetten tapasztalja, hogy bizony másik jázer társaik is jártak/járnak ugyan ebben a cipőben. Ami még csak nem is lenne akkora gond, viszont a fórumokban felkínált lehetőségek… Mindenféle hókusz-pókusz szerű terminálparancsok és egyéb rémségek…

Pedig van egy sokkal egyszerűbb opció is, a Synaptic csomagkezelő. Tényleg egyszerű, hisz én mondom, aki csak felhasználom a rendszert, nem szakértem…

tehát elindítva a csomagkezelőt, rá kell keresni a “VLC” kifejezésre, majd a találati listából ki kell választani a “vlc-l10n” (translations for VLC) csomagot, és telepíteni kell.

 

Miután a telepítés befejeződött (ez kb. pár másodperc), kedvenc médiaplayerünk immár ékes magyarsággal szól hozzánk:

 

Nem is olyan bonyolult. 😉