Tavaly, év végén vettem egy telefont (amiről itt írtam). Ez, nagyjából pont fél évet bírt ki, mígnem beszart a kijelzője. Oké, mondjuk nem önszántából…

Érte egy kis munkahelyi baleset: ráesett egy ragasztószalag adagoló (vagy mi a bánat a hivatalos neve). És oly szerencsétlenül, hogy annak pont a pengéje csókolta telibe a kijelzőt.

Na most ez még nem is lett volna akkora gond, szimplán csak szarrá repedt a kijelző, de működött. Egészen addig, míg a nagy melegben meg nem pattanhatott valami, és a folyadékkristály is megadta magát.

Innentől viszont se előre, se hátra…

Már az is egy külön művészet volt, hogy “ilyen” kijelző mellett biztonsági mentést készítsek. Pláne, hogy SD kártya nem volt benne, mert két sim-et használok. De némi kutakodás után, azért mázli az, ha az “usb debug” opció előzőleg be volt kapcsolva…

Így most ott tartok, hogy két mobillal rohangálok: egy (a korábbi) Huawei P9 Lite-tal, és egy tartalék Nokia 2630-cal. (Mondjuk ez utóbbiba belehekkelni a nanosim-et elég mókás volt.)

Szóval szép és jó minden, csak hát baromi kényelmetlen… Ezért elkezdtem érdeklődni Digiéknél (mert hát mégis csak tőlük vettem a készüléket), hogy mi a módja a kijelzőcserének. Nagyon gyorsan elhajtottak a picsába, mondván, nekik nincs szervizük. (fekete pont!)

Második (és harmadik) opció: magam oldom meg a problémát.Erre kapásból van két alternatíva:

1.) Elviszem egy szervizbe (ahol kimondottan a kínai telefonokra “szakosodtak”), és alkatrésszel együtt huszon akár hány ezerért kicserélik. Vagy beszerezhetem magam a kijelzőt, és ők 8500 magyar pénzért beleteszik.
2. Beszerezhetem magam a kijelzőt $25-$35 között pl. az AliExpress-en, és az alábbi videó alapján megpróbálhatom én magam is kicserélni.

Ha az első opciót választom: gyorsan és egyszerűen letudom a dolgot. Viszont nem túl olcsón. Ha magam csinálom? Hát igen, az fele annyiba kerül, viszont…

Ha meg is rendelem a kijelzőt: nincs garancia arra, hogy kompatibilis lesz-e a telefonommal, hiába írják, hogy igen. Aztán vagy jó (működőképes) amit küldenek, vagy nem. Ha igen, ott a legnagyobb probléma: meg tudom-e csinálni, képes lennék-e rá? Oké, hogy van alapvető ismeretem elektronikából, és talán még nem esik ki a páka a kezemből, de basszus! Ezek a telefonok már csak csavarozva meg ragasztva vannak. Itt vagy cserélhető egy alkatrész, vagy nem…

Szóval nem egyszerű. Tudom, hogy ennél jobban már nem nagyon lehet elbarmolni a telefont (jajj dehogy is nem!), de lassan valamit ki kellene találnom. Csak hát dönteni egyszerűen képtelenség.