Felelőslenség

Sikerült elbaszni a választást, eszembe is jutott egy idézet. De erről majd később, most inkább arról, hogy kinek, és/vagy minek köszönhetjük mindezt…

Közel két hét kellett, mire “lenyugodtam”, és tudomásul vettem a választás végeredményét. Ami persze nem feltétlen jelenti azt, hogy el is fogadom – no nem mint ha lenne más választásom.

Az elmúlt két hétben mindenki tette a dolgát: az ellenzék kereste a bűnbakokat, a kormányon maradtak meg röhögnek eközben.
De tényleg! Ki és mit baszott el?  Miért alakult így? Vannak-e egyáltalán felelősök?

A választás előtti napon, fideszék kicsit visszavettek az arcukból. Nem voltak biztosak a győzelemben, de legalábbis a 2/3-adtól már biztos búcsút vettek. És szerintem rengeteg szavazó ugyanígy volt ezzel. Mert hát ez lett volna a norma.

Amennyire jól indult MZP, annyira el is riasztotta maga mellől a szavazókat. Ez persze szerintem önmagában kevés a bukáshoz. Mint ahogy az Ororsz-Ukrán háború se hajtotta egyértelműen fideszék malmára a vizet.

Viktorunk biztosra ment -érezte, hogy most már kevés lesz, ha csak a nyugdíjasokat vásárolja meg- megpróbálta a családosokat is megvenni. Igaz, ehhez már kicsit mélyebben kellett a zsebébe zsebünkbe nyúlni, de úgy látszik megérte, hatott az adóvisszatérítés.
Ezek alapján, akkor a kilóra megvett nyugdíjasok, és/vagy az elveiket pár százezerért eladó családok hibáztathatók a bukásért?

Aztán ott van még a média is mint olyan. Sok szart lehet terjeszteni rajta, nem is ezzel van a gond. Sokkal inkább azzal, ha országos szinten már csak egy média van, ami viszont csak nettó hülyeségeket terjeszt.  Értem ez alatt az olyat: MZP háborúba küldi majd az embereket. Meg a nőket. Meg mindenkit is.
Ebben az esetben kit lehet hibáztatni? Az egyeduralkodó médiát, aki kénye kedve szerint mondhatja meg, hogy mi a valóság, amit el kell hinni? Vagy a sok, józan paraszt eszét használni nem hajlandó embert, aki mind azt el is hiszi, mert gondolkodni nehéz?

Lehetne párhuzamokat vonni, bűnbakokat keresni, vagy egymásra mutogatni. De az az igazság, hogy ezt közösen basztuk el. Még akkor is, ha ez egy torz rendszer, ami pusztán már csak matematikai alapon is úgy van testre szabva, hogy csak egy-, és garantált győztese lehessen. Ezek ellenére -vagy mellett- mindannyian felelősek vagyunk. Mert ha nem akarunk valamit, valakit: leváltjuk. Ha másképp nem, hát elzavarjuk. Vagy Dunába lökjük. Vagy leaszfaltozzuk. Vagy mit tudom én.
De ha ezt mégsem tesszük meg, akkor igenis is, és mi is hibásak és felelősek vagyunk.

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.

Vélemény, hozzászólás?